Co to są hemoroidy?

Hemoroidy są naturalną częścią ludzkiego ciała, a z punktu widzenia medycznego są to sploty naczyniowe wypełnione krwią. Znajdują się w kanale odbytu. Hemoroidy powiększają się i kurczą, co pomaga w codziennym wypróżnianiu się, a także w utrzymaniu szczelności odbytu. Hemoroidy w przypadku zmian chorobowych mogą być uciążliwe. Obrzmiałe i zmienione zapalnie hemoroidy powodują przewlekłe dolegliwości i utrudniają codzienne życie.

Hemoroidy: objawy

  • Krwawienia z odbytu, zazwyczaj po wypróżnieniu,
  • Ból lub pieczenie w okolicy odbytu,
  • Obrzęk okolicy odbytu,
  • Świąd okolicy odbytu,
  • Obecność plam śluzu lub krwi na bieliźnie.

Hemoroidy: przyczyny powstania

  • Siedzący tryb życia
  • Ciąża (40% kobiet cierpi na hemoroidy po porodzie)
  • Praca w pozycji kucznej
  • Intensywna jazda na rowerze
  • Wielogodzinne prowadzenie pojazdów mechanicznych
  • Nieodpowiednia dieta
  • Zaparcia i inne
  • Ostre przyprawy, alkohol i inne używki (np. kawa)
  • Uwarunkowania genetyczne (przypadki choroby hemoroidalnej w rodzinie).

Hemoroidy: zapobieganie

Zasadnicze znaczenie w chorobie hemoroidalnej ma styl życia i sposób odżywiania się. Aby zapobiec tej chorobie, należy przestrzegać następujących zasad:

  • Stosować dietę bogatą w błonnik (dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu 25 – 40 g).
  • Regularnie się odżywiać.
  • Unikać nadmiernych ilości używek (np. alkoholu, kawy).
  • Wypijać dużą ilość płynów, ok. 2 – 3 l na dobę.
  • Zwiększyć aktywność fizyczną (np. częste spacery, pływanie, gimnastyka, praca mięśni brzucha)

Hemoroidy: dieta

Najczęstszą przyczyną powstawania choroby hemoroidalnej są zaparcia i trudności w wydalaniu stolca. Wynika to z nieodpowiedniej diety przede wszystkim zawierającej zbyt małą ilość błonnika oraz zbyt małą ilość przyjmowanych płynów.

Błonnik jest naturalnym składnikiem pożywienia roślinnego, który nie ulega rozkładowi w czasie trawienia w przewodzie pokarmowym człowieka jednak wypełnia go, absorbując wodę i w ten sposób ułatwia wypróżnienie.

Błonnik znajduje się głównie w otoczkach nasion zbóż, warzywach, niektórych owocach i nasionach roślin strączkowych.

Aby wraz z pożywieniem dostarczyć zwiększoną ilość błonnika należy w posiłkach, białe pieczywo zastąpić razowym żytnim i pszennym, a drobne i oczyszczone kasze oraz ryż grubymi kaszami jak gryczana, pęczak, płatki owsiane. Pożywienie zawierające dużo produktów zbożowych wysoko oczyszczonych i cukru, a mało warzyw, owoców, oraz ciemnego pieczywa często powoduje zaparcie a także utrudnia jego leczenie.

Zawartość błonnika w 100 g poszczególnych produktów:
Maliny – 6,7 g
Chleb pełnoziarnisty – 6,4 g
Kapusta – 2,5 g
Makaron – 5,3 g
Brukselka – 5,4 g
Kasza gryczana – 5,9 g
Biała fasola- 15,7 g
Marchew – 3,6 g
Czarna porzeczka – 7,9 g
Zielony groszek – 6,0 g
Suszone śliwki – 9,4 g
Kalafior – 2,4 g
Rodzynki – 6,5 g
Groch (nasiona) – 15,0 g
Orzechy laskowe- 8,9 g

Ilość wypijanych płynów wynosi przeciętnie 1,5 litra na dobę, lecz przy zaparciach ilość tę należy zwiększyć do 2,5 a nawet 3 litrów na dobę. Może to być woda, herbata, napoje mleczne, napoje owocowe.

Hemoroidy: leczenie, profilaktyka

Dolegliwości można skutecznie zmniejszyć, korzystając z następujących porad:

  • Dbać o higienę całego ciała, zwłaszcza okolic odbytu, stosując łagodne mydło,
  • Nosić tylko bawełnianą bieliznę,
  • Przy szczególnych dolegliwościach bólowych proponuje się krótkotrwałe polewanie okolic odbytu zimną wodą z prysznica,
  • Używać delikatnego papieru toaletowego.