W ostatnich tygodniach zawitało do nas prawdziwe lato – mnóstwo słońca i bardzo wysokie temperatury. Wiele osób zastanawia się jednak, co jeść w takie upały, aby dostarczyć organizmowi wszystkiego, co potrzebuje, a jednocześnie nie czuć się ociężale. Jak więc powinna wyglądać dieta na lato? Podpowiadamy!

Latem jemy z reguły mniej niż zimą i jest to zupełnie naturalne, ponieważ nasz organizm nie potrzebuje aż tyle energii do ogrzewania się. Wysoka temperatura i słońce sprawiają, że bardziej się pocimy i tracimy z potem ważne składniki mineralne, a z drugiej strony – odczuwamy mniejszy głód. Nawet w największe upały trzeba jednak jeść, by mieć siłę i energię do codziennego funkcjonowania.

Lato – czas warzyw i owoców

Lato to idealny czas na jedzenie warzyw i owoców. Po pierwsze – wówczas są one najtańsze, a po drugie – są młode i pyszne! W warzywach znajduje się mnóstwo niezbędnych dla organizmu witamin i mikroelementów. Młoda fasolka oraz kapusta są ważnym źródłem błonnika, który wspomaga pracę jelit i pomaga regulować poziom cholesterolu we krwi. Marchewka ma w sobie mnóstwo witaminy A, ważnej dla zdrowia skóry, włosów i paznokci. Młoda sałata i szpinak to ważne źródło kwasu foliowego, a pyszne i soczyste pomidory zawierają likopen, który jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów.

Nie można zapominać także o owocach – są one idealną letnią przekąską, o wiele zdrowszą od ciastek, cukierków czy batonów. Choć owoce mają w sobie sporo cukru i trzeba jeść je z umiarem, to jednak są również ważnym źródłem witamin oraz… wody (a nawadnianie organizmu jest latem szczególne ważne). Pragnienie doskonale ugasi zimny arbuz, a z truskawek, malin, jagód czy poziomek i jogurtu naturalnego przygotować można pyszny, odżywczy i niskokaloryczny koktajl.

Co z tym grillem?

Lato to czas, w którym chętnie spotykamy się z rodziną i przyjaciółmi na różnego rodzaju plenerowych imprezach – bardzo często towarzyszy im grill. Nie ma co ukrywać – kiełbasa, kaszanka, boczek czy karkówka to tłusta i kaloryczna żywność, która czasami może powodować nawet niestrawność. Dlatego podczas tego typu imprez warto zachować umiar – można zjeść kawałek mięsa, ale niech towarzyszy mu sałatka ze świeżych warzyw. Zamiast karkówki na grilla trafić mogą natomiast kurczak, indyk, a nawet ryby.

Wszystkie osoby, które potrzebują specjalistycznej pomocy dotyczącej letniego odżywania, zapraszamy do Ober Clinic na konsultacje dietetyczne! Zadzwoń lub napisz do nas i umów się na wizytę -> http://oberclinic.pl/kontakt/.