Czym jest kamica nerkowa?

Kamica nerkowa to schorzenie związane z osadzaniem się w drogach moczowych złogów w postaci kamieni lub kryształów soli. W zależności od rodzaju substancji chemicznej tworzącej te złogi rozróżniamy kamienie:

  • szczawianowe;
  • moczanowe;
  • fosforanowe.

Do powstawania kamieni przyczynia się nieodpowiednia dieta. Niebezpieczna jest także zbyt duża ilość sodu. Unikać zatem należy produktów zawierających sól. Zaleca się wypijać więcej płynów, aby ilość wydalanego moczu wynosiła około 2 litrów na dobę.

Dieta w kamicy szczawianowej

To, najczęściej występujący rodzaj kamicy. Wywołany może być m.in. zbyt dużą ilością szczawianów w diecie lub ich zwiększonym ich wchłanianiem w przewodzie pokarmowym.

Zaleca się gotowanie potraw, duszenie, pieczenie w foli lub pergaminie, smażenie bez tłuszczu.

Produktami zabronionymi są: szpinak, szczaw, rabarbar, botwina, cytryny, suszone figi, czekolada, kakao, kawa naturalna, mocna herbata, ostre przyprawy, groch, fasola, soja oraz soczewica.

Zaleca się spożywać: duże ilości płynów, mięso, ryby, jaja, masło, pieczywo, kapusta, ogórki, sałata, cebula, owoce (poza wymienionymi powyżej) oraz produkty zbożowe.

Dieta w kamicy moczanowej

Dieta, której zadaniem jest wspomaganie leczenia oraz zapobieganie nawrotom kolki, polega na zmniejszeniu kwasowości (alkalizacja) moczu. Zakłada więc unikanie produktów zawierających puryny, będące surowcem do produkcji przez organizm kwasu moczowego. Gdy jest go za dużo, wydalany jest przez nerki i przesyca mocz, zapoczątkowując tworzenie się kryształków, z których formują się kamienie.

Zaleca się stosowanie diety mleczno-jarskiej alkalizującej mocz. Wskazane jest spożywanie warzyw, owoców, mleka i jego przetworów, potraw mącznych, cukru oraz dużej ilości płynów. Zupy przyrządzać na wywarach z warzyw. Dzienną porcję mięsa i wędlin należy ograniczyć do 100-150g.

Produktami zabronionymi są: wątroba, móżdżek, kaszanka, baranina, wieprzowina, kawior, śledzie, sardynki, czekolada, kakao, kawa naturalna, mocna herbata oraz orzechy i grzyby.

Zaleca się spożywać: duże ilości płynów, warzywa, owoce, mleko, chudy, ser, jogurt, kefir, cukier, masło w małych ilościach, ziemniaki oraz produkty zbożowe.

Dieta w kamicy fosforanowej

W diecie zapobiegającej kamicy fosforanowej powinny się znaleźć pokarmy zakwaszające mocz, tj.: mięso, ryby, wędliny, pieczywo, kasze makarony, masło, natomiast ograniczyć powinno się pokarmy alkalizujące mocz (mleko i jego przetwory, warzywa, owoce, ziemniaki). Przeciwwskazane są pokarmy zwierające duże ilości wapnia i fosforu. Zaleca się picie wody o małej zawartości wapnia.

Produktami zabronionymi są: nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soja, soczewica), ser żółty, ser topiony, konserwy rybne.

Zaleca się spożywać: duże ilości płynów, mięso, chude sery, ryby, pieczywo, kasze, makarony oraz masło.

Oprócz odpowiedniej diety ważne jest także utrzymanie prawidłowej masy ciała poprzez odpowiednią dawkę aktywności fizycznej dostosowanej do ogólnego stanu chorego.