Zdrowie zaczyna się od jelit – istnieje coraz więcej dowodów, że w stwierdzeniu tym nie ma przesady! Jelita to nie tylko kluczowy odcinek układu pokarmowego. Są one również bardzo istotne dla prawidłowej pracy układu odpornościowego. Co ważne, na zdrowie i funkcjonowanie jelit w olbrzymim stopniu wpływa dieta. Co zatem jeść, a czego unikać?

Liczne badania naukowe dowiodły, że ludzkie zdrowie jest bardzo mocno powiązane z kondycją jelit. Z jednej strony – znajdująca się w nich błona śluzowa jest naturalną ochroną przed toksynami, z drugiej – to właśnie w jelitach powstaje blisko 80% komórek odpornościowych.

Co jeść, by mieć zdrowe jelita?

Nie ma żadnych wątpliwości, że bardzo istotnym czynnikiem, który ma ogromny wpływ na funkcjonowanie jelit jest dieta. Co powinno znaleźć się w jadłospisie osób chcących dbać o ich zdrowie?

  • Kiszonki

Kiszone warzywa są bardzo bogatym źródłem dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego (zazwyczaj Lactobacillus). Produkują one enzymy niezbędne do przebiegu procesów trawienia, a także chronią błony śluzowe jelit przed rozwojem szkodliwych drobnoustrojów. Warto pamiętać, że kisić można nie tylko najpopularniejsze w Polsce ogórki i kapustę, ale także marchew, buraki, a nawet czosnek!

  • Produkty mleczne

Fermentowane produkty mleczne, takie jak maślanki, kefiry czy jogurt naturalny, również sprzyjają zdrowiu jelit. Podobnie jak kiszone warzywa, także one są bogatym źródłem dobroczynnych bakterii, które pozytywnie wpływają na pracę jelit. Należy jednak sięgać wyłącznie po produkty bez cukru – te dosładzane mają w sobie o wiele więcej kalorii i źle działają na jelita.

  • Produkty pełnoziarniste

Pełnoziarniste pieczywo i makaron, brązowy ryż, różnego rodzaju kasze – są to produkty, które mają w sobie mnóstwo bezcennego dla zdrowia błonnika. Jest to substancja, która przyspiesza pracę jelit, zwiększa wydalanie tłuszczu w kale, a dodatkowo – stanowi swoistą „miotełkę” dla jelit, oczyszczając je z pozostałości pokarmów. Należy jednak pamiętać, by spożywając produkty bogate w błonnik dużo pić – inaczej może to się skończyć zaparciami!

  • Warzywa i owoce

Warzywa i owoce, zwłaszcza w postaci świeżej i nieprzetworzonej, są nie tylko źródłem błonnika, ale także witamin i mikroelementów niezbędnych dla zachowania zdrowia organizmu, w tym jelit. Warto spożywać codziennie 5 porcji owoców i warzyw – podczas każdego posiłku.

Oczywiście należy pamiętać, że w przebiegu różnego rodzaju chorób jelit, związanych z upośledzeniem wchłaniania składników odżywczych, konieczne bywają indywidualne zalecenia dietetyczne. Z kolei u osób starszych, po przebytych operacjach czy borykających się z przewlekłymi schorzeniami układu pokarmowego bardzo często zalecane bywa stosowanie diety lekkostrawnej.

Na konsultacje z doświadczonym dietetykiem, który podpowie m.in. w kwestii żywienia w chorobach jelit, zapraszamy do naszej Ober Clinic w Warszawie -> https://oberclinic.pl/kontakt/. Zapewniamy krótki termin oczekiwania na wizytę!