Marchewka to warzywo, które powinno jak najczęściej lądować na naszych stołach. Jest bogatym źródłem witaminy A, B1 i B2, C oraz E, ma w sobie kwas foliowy, wapń, magnez, fosfor i inne składniki mineralne. Dodatkowo, jest smaczna, niskokaloryczna i można podawać ją na przeróżne sposoby.
Marchewkę można spożywać na różne sposoby. Najsmaczniejsza i najzdrowsza jest jedzona na surowo – wystarczy ją obrać, umyć, pokroić w słupki i mamy doskonałą przekąskę na wieczorny seans filmowy, o wiele zdrowszą niż chipsy i słodycze. Swoich zwolenników mają surówki ze startej marchwi, jako popularny dodatek obiadowy występuje w towarzystwie groszku, można z niej zrobić sok, ugotować zupę-krem, a nawet… upiec ciasto. W każdej z tych postaci smakuje wybornie i – co równie ważne – jest bardzo zdrowa!
Marchew – bogate źródło beta-karotenu
Dobroczynne właściwości marchwi biorą się m.in. z bogatej zawartości beta-karotenu, czyli prowitaminy A, z której organizm produkuje witaminę A. Jest ona niezbędna do zachowania zdrowego wzroku, prawidłowej odporności organizmu, od niej zależy zdrowie i estetyczny wygląd skóry. Niedobory witaminy A w organizmie mogą skutkować częstszą zapadalnością na infekcje, zaburzeniami w pracy układu nerwowego, a u kobiet – zanikiem miesiączki. Trzeba pamiętać, że witamina A rozpuszcza się w tłuszczach, więc marchewkę najlepiej spożywać w potrawach z dodatkiem oliwy z oliwek, oleju roślinnego bądź masła.
Oprócz beta-karotenu, marchewka zawiera w sobie spore ilości witamin B1 i B2, C oraz E. Są one niezbędne m.in. do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, nerwowego oraz pozwalają dłużej zachować młody wygląd skóry.
Skarbnica minerałów
Nie można zapominać, że marchew jest bardzo dobrym źródłem niezbędnych dla organizmu minerałów. W tym niepozornym warzywie znaleźć można m.in. magnez, wapń, żelazo, fosfor, jod, potas oraz cynk. Składniki te są m.in. ważne dla prawidłowej pracy serca i całego układu krążenia, funkcjonowania mięśni, pomagają zwalczać wolne rodniki, chronią przed rozwojem nowotworów i spowalniają procesy starzenia organizmu.
Na koniec jeszcze jedna ważna kwestia – marchew zawiera w sobie duże ilości błonnika, a jednocześnie jest niskokaloryczna – w 100 gramach tego warzywa znajdują się zaledwie około 40 kcal. Będzie więc doskonałym orężem w walce o szczupłą sylwetkę!
Jeśli chcesz zacząć zdrowo się odżywiać, ale nie wiesz, jak się do tego zabrać, zapraszamy na konsultacje z dietetykiem do naszej Ober Clinic – zadzwoń lub napisz do nas i umów się na wizytę w dogodnym terminie -> https://oberclinic.pl/kontakt/.