Co to są hemoroidy?
Hemoroidy są naturalną częścią ludzkiego ciała, a z punktu widzenia medycznego są to sploty naczyniowe wypełnione krwią. Znajdują się w kanale odbytu. Hemoroidy powiększają się i kurczą, co pomaga w codziennym wypróżnianiu się, a także w utrzymaniu szczelności odbytu. Hemoroidy w przypadku zmian chorobowych mogą być uciążliwe. Obrzmiałe i zmienione zapalnie hemoroidy powodują przewlekłe dolegliwości i utrudniają codzienne życie.
Hemoroidy: objawy
- Krwawienia z odbytu, zazwyczaj po wypróżnieniu,
- Ból lub pieczenie w okolicy odbytu,
- Obrzęk okolicy odbytu,
- Świąd okolicy odbytu,
- Obecność plam śluzu lub krwi na bieliźnie.
Hemoroidy: przyczyny powstania
- Siedzący tryb życia
- Ciąża (40% kobiet cierpi na hemoroidy po porodzie)
- Praca w pozycji kucznej
- Intensywna jazda na rowerze
- Wielogodzinne prowadzenie pojazdów mechanicznych
- Nieodpowiednia dieta
- Zaparcia i inne
- Ostre przyprawy, alkohol i inne używki (np. kawa)
- Uwarunkowania genetyczne (przypadki choroby hemoroidalnej w rodzinie).
Hemoroidy: zapobieganie
Zasadnicze znaczenie w chorobie hemoroidalnej ma styl życia i sposób odżywiania się. Aby zapobiec tej chorobie, należy przestrzegać następujących zasad:
- Stosować dietę bogatą w błonnik (dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu 25 – 40 g).
- Regularnie się odżywiać.
- Unikać nadmiernych ilości używek (np. alkoholu, kawy).
- Wypijać dużą ilość płynów, ok. 2 – 3 l na dobę.
- Zwiększyć aktywność fizyczną (np. częste spacery, pływanie, gimnastyka, praca mięśni brzucha)
Hemoroidy: dieta
Najczęstszą przyczyną powstawania choroby hemoroidalnej są zaparcia i trudności w wydalaniu stolca. Wynika to z nieodpowiedniej diety przede wszystkim zawierającej zbyt małą ilość błonnika oraz zbyt małą ilość przyjmowanych płynów.
Błonnik jest naturalnym składnikiem pożywienia roślinnego, który nie ulega rozkładowi w czasie trawienia w przewodzie pokarmowym człowieka jednak wypełnia go, absorbując wodę i w ten sposób ułatwia wypróżnienie.
Błonnik znajduje się głównie w otoczkach nasion zbóż, warzywach, niektórych owocach i nasionach roślin strączkowych.
Aby wraz z pożywieniem dostarczyć zwiększoną ilość błonnika należy w posiłkach, białe pieczywo zastąpić razowym żytnim i pszennym, a drobne i oczyszczone kasze oraz ryż grubymi kaszami jak gryczana, pęczak, płatki owsiane. Pożywienie zawierające dużo produktów zbożowych wysoko oczyszczonych i cukru, a mało warzyw, owoców, oraz ciemnego pieczywa często powoduje zaparcie a także utrudnia jego leczenie.
Zawartość błonnika w 100 g poszczególnych produktów:
Maliny – 6,7 g
Chleb pełnoziarnisty – 6,4 g
Kapusta – 2,5 g
Makaron – 5,3 g
Brukselka – 5,4 g
Kasza gryczana – 5,9 g
Biała fasola- 15,7 g
Marchew – 3,6 g
Czarna porzeczka – 7,9 g
Zielony groszek – 6,0 g
Suszone śliwki – 9,4 g
Kalafior – 2,4 g
Rodzynki – 6,5 g
Groch (nasiona) – 15,0 g
Orzechy laskowe- 8,9 g
Ilość wypijanych płynów wynosi przeciętnie 1,5 litra na dobę, lecz przy zaparciach ilość tę należy zwiększyć do 2,5 a nawet 3 litrów na dobę. Może to być woda, herbata, napoje mleczne, napoje owocowe.
Hemoroidy: leczenie, profilaktyka
Dolegliwości można skutecznie zmniejszyć, korzystając z następujących porad:
- Dbać o higienę całego ciała, zwłaszcza okolic odbytu, stosując łagodne mydło,
- Nosić tylko bawełnianą bieliznę,
- Przy szczególnych dolegliwościach bólowych proponuje się krótkotrwałe polewanie okolic odbytu zimną wodą z prysznica,
- Używać delikatnego papieru toaletowego.