Rak jelita grubego to jeden z najczęściej diagnozowanych nowotworów złośliwych, a jednocześnie cechujący się dużym odsetkiem przypadków śmiertelnych. Dzieje się tak m.in. dlatego, że wykrywany jest w zbyt późnych stadiach, kiedy trudno o skuteczne leczenie. Dlatego tak ważna jest profilaktyka oraz wczesna diagnostyka choroby.

Mimo coraz nowocześniejszych metod diagnostyki i leczenia, 5 lat po rozpoznaniu raka jelita grubego przeżywa zaledwie 24-32% pacjentów. Główną przyczyną tych niedobrych statystyk jest zbyt późna wykrywalność choroby – pacjenci bagatelizują występujące objawy, wstydzą się konsultować je z lekarzem, obawiają się badań profilaktycznych. Warto pamiętać, że rak jelita grubego jest w dużej mierze związany ze stylem życia – odpowiednia modyfikacja pewnych zachowań pozwala znacznie zmniejszać ryzyko zachorowania.

Rola diety w profilaktyce raka jelita grubego

Bardzo ważną rolę w profilaktyce raka jelita grubego odgrywa dieta. Powinna być ona zbilansowana, bogata we wszystkie niezbędne składniki odżywcze, witaminy i mikroelementy. Szczególnie istotny dla zachowania zdrowia jelit jest błonnik – znaleźć go można w warzywach i owoców, produktach pełnoziarnistych, kaszach oraz razowych makaronach. Wystrzegać się natomiast należy produktów bogatych w tłuszcze zwierzęce (tłuste wędliny, kiełbasy, czerwone mięso, podroby), a także konserwanty, ulepszacze smaku i aromatu.

Nie lekceważmy objawów!

W profilaktyce raka jelita grubego bardzo ważne jest konsultowanie z lekarzem wszystkich niepokojących objawów – bólu brzucha o nieustalonym pochodzeniu, zmiany rytmu wypróżnień, naprzemiennych biegunek i zaparć, obecności śluzu i/lub krwi w kale, utraty masy ciała, ciągłego uczucia zmęczenia. Objawów tego typu nie można się wstydzić, tylko natychmiast umówić się do lekarza! Nie muszą one co prawda od razu oznaczać choroby nowotworowej, ale także inne schorzenia układu pokarmowego.

Konieczne badania profilaktyczne

Kluczowym badaniem profilaktycznym w kierunku raka jelita grubego jest kolonoskopia – polega ona na wprowadzeniu przez odbyt do jelita grubego elastycznego przewodu zakończonego miniaturową kamerą, czasem również narzędziami mikrochirurgicznymi. Lekarz może dzięki temu obejrzeć jelito od środka, wykryć ewentualne zmiany i nieprawidłowości, a w razie potrzeby – nawet pobrać wycinek tkanki do badania histopatologicznego. Trwa ono z reguły 15-30 minut, wykonywane jest najczęściej w znieczuleniu miejscowym.

Kolonoskopię powinno się regularnie wykonywać u osób po około 50. roku życia. Wcześniej na badanie powinny zgłaszać się osoby obciążone rakiem jelita grubego rodzinnie, a także z zapalnymi chorobami jelit, np. wrzodziejącym zapaleniem jelita czy zespołem polipowatości rodzinnej gruczolakowatej. Skierowanie na bezpłatną kolonoskopię, refundowaną przez NFZ, może wystawić lekarz rodzinny oraz dowolny specjalista. Badanie można również wykonać komercyjnie w klinikach prywatnych.

W naszej Ober Clinic skorzystać można m.in. z konsultacji z dietetykiem, który pomoże zmodyfikować jadłospis w taki sposób, aby uwzględniał założenia profilaktyki raka jelita grubego, zapewniamy też opiekę proktologa oraz onkologa. Osoby wymagające tego typu pomocy zapraszamy do kontaktu -> https://oberclinic.pl/kontakt/.